dissabte, 14 de novembre del 2009

Fernando García Páez, UNA MENTALITAT A SEGUIR...



El passat dijous dia 12 de novembre, vaig assistir a una xarrada realitzada per Fernando García Páez, un mestre del CEIP San Walabonso, localitzat en la població de Niebla, a la província de Huelva. En aquesta xarrada es va expossar el tema de les noves tecnologies aplicades a l'educació,i entretant es defensaren idees molt importants que els mestres devem prendre a l'hora d'exercir el nostre ofici.

Hem de tenir en compte que ara per ara, el món es troba digitalitzat, pel que els mestres com a preparadors i formadors de humans hem de lluitar i fer que els xiquets es troben a l'aula còmodes, i al mateix nivell del que li presenta el món que li envolta fora de l'escola, no com està ocorrent ara al principi del camí, que les TIC fora de l'escola ja estan integrades, i dins no(GIMENO 2007). Pel que la nostra feïna és formar-los en àmbits útils i actuals, com és aquest cas les noves tenologies.
Si estem conscienciats i realment tenim vocació en la nostra tasca, es a dir, si realment volem lluitar per la bona formació del nens, ens ha de donar el mateix els mitjans que facen falta per a acoseguir en cada época. En aquesta época, ha tocat com a mitjà, les noves tecnologies; i per tot allò mencionat, hem de aprendre i introduir-nos en aquest àmbit, per tal de no quedar-nos "passats de moda i inútils" (dient-lo exageradament), i per tal d'exercir el millor possible pla nostra tasca.
Com bé deia Fernando en la xarrada,allò important és "voler"; i si volem aconseguir alguna cosa, hem de lluitar per vener els obstacles, i he d'anar renovant-nos.

Hem de tenir en compte també, que no totes les coses i no tots els mitjans didàctics ens serveixen per a integrar les TIC a l'educació i per a desvolupar les competències digitals; però SÍ qualsevol persona pot aconseguir-ho si dispossa del mitjans.

Davant totes aquestes idees, el mestre Fernando, ens proposa que reflexionem i evaluem sobre el tema: què puc fer jo per evitar que les TIC supose un obstacle o un problem en l'educació? com puc véncer aço? compuc integrar-les?
"Jo sóc important en l'educació dels nens, puc arreglar aquesta situació i he de fer-ho per que de mi depenen moltes persones, de mi depén la seua formació i el seu procés educatiu, i no puc quedar-me amb els braços creuats, sense fer res...perquè sinó estaré fracassant en la meua feïna"

Cal que els mestres front aquesta situació després de reflexionar, ens introduim en les TIC, i modifiquem el que ens és accesible, el currículum, preparem materials amb les TIC,cal utilitzar-los a l'aula, per tal de motivar els alumnes i per tal que es troben el més equilibrat possible al món que els envolta fora de l'escola,i açò perquè els alumnes són consumidors i productors de continguts amb les TIC, perquè quan produeixen disfuten del seu treball,i així troben sentit del seu trball a l'aula. Amb aquesta afirmació que feia Fernando Gracia, ens feia veure que els protagonistes de l'educació són els alumnes, cosa no hem d'oblidar.
Cal a més, que treballem junts i ens ajudem com en el CEIP San Walabonso, mil caps pensen i aporten més que un sol, ajuden a obtenir millors resultats.

D'altra banda, recordem per últim, que les TIC són únicament un mitjà didàctic i que amb elles no es desenvolupen i formen els nens sense més les TIC. Aquestes han de anar unides amb la PEDAGOGIA, la base principal; menys que amb la tecnologia. No oblidem els objectius de l'educació. La tecnologia no ho és tot.
Per exemple en el CEIP San Walabonso, on treballa Fernando García Páez, altres mitjans d'aprenentage en l'educació, a part de les TIC, són: l'hort, la cooperativa empresària, jocs tradicionals, educació vial, experiments, manualitats...una activitat que em va agradar molt i em va pareixer molt didàctica i solidària va ser la de donar aliments a les famílies africanes i comunicar-se els nens d'allà i d'ací(com bé s'observa a la foto).

Si fem un bon ús de les TIC, conjuntament amb la pedagogia, i moltes altres activitats didàctiques, i col·laborem tots junts els resultats poden ser molt bons, només cal que posem el nostre granet d'arena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada