diumenge, 29 de novembre de 2009

MILLOR EDUCACIÓ ARA O ABANS?L'altre dia vam estar a la ràdio de l'uji gravant un debat sobre la violència a l'aula, prenent, del grup de 6 persones que érem, cadascú un rol(psicóloga, mestre autoritari,mestra lliberal...)i a partir del debat vam reflexionar sobre diverses qüestions, que jo opine de molta rellevància en l'àmbit educatiu. Entre aquestes qüestions es troben la del títol, a què es deu aquesta situació educativa actual?és millor l'educació actual o l'anterior? se'ns està anat de les mans el progrés educatiu?sabem com progressar al mateix temps que ho fa el nostre entorn, per exemple amb les noves tecnologies?...
Bé doncs si ens fixem, avui dia hi ha molts casos de violència a l'aula i a què es deu?, molts diuen que es degut a la manca d'autoritat una autoritat i un respecte perdut, i a l'excés de llibertat que se'ls dóna als alumnes; també per no saber com dur, com conduir, com guiar el progrés en l'educació que està avançant...Des del meu punt de vista, considere que si està molt clar pels fets actuals i les evidècies que l'educació no és igual ara que fa 30 anys, i note que moltes d'aquestes evidències demostren que no estem controlant el progrés(mirem-lo en situacion coml a de violència a l'aula, o contestacions i vacil·lades als mestres, o amenaces als mestres...) sinó, que és el progrés el que ens porta i determina la nostra conducta. Cosa que cal posar mitjans, no és bona una educació totalment llibertària, ni una educació autoritària plena de barreres,considere que és bona una mica d'autoritat, per tal de que el nen respecte i faça cas al mestre i seguisca les seues pautes; i també llibertat, per tal de que el nen es desenvolupe, cree, opine, intervinga...ja que és ell el protagonista del seu procés educatiu i no els educadors, encara que està clar que els educadors seran els determinants de la formació del nen.


Dins del progrés educatiu del que parlem, trobem pel mig les noves tecnologies. Estan aquestes fent que es descontrole encara més el progrés educatiu? Doncs jo considere que sí, perquè no tot el món que hauria de dominar-les les domina, per exmeple els mestres, que són els formadors, els preparadors, els guies en el procés educatiu dels xiquets. La majoria dels col·legis no tenen noves tenologies però és que tampoc estan preparats els educadors(mestres) per a tindre'n i fer ús d'aquestes a l'aula...Pel que ja ens trobem amb un desnivell amb l'entorn, fora del col·legi tot és nova tecnologia: mòbils,ordinadors amb internet... Per això, per a vencer aquesta situació, l'únic que puc fer com a estudiant de magisteri és preparar-me en un àmbit més que no determinara el meu trball però si m'ajudarà, l'àmbit de les noves tecnologies.I "ojalá" tots els educadors tingueren iniciativa i capacitat de renovació per a formar-se en les coses noves que van eixint amb el pas del temps i afecten a l'educació.

dissabte, 14 de novembre de 2009

Fernando García Páez, UNA MENTALITAT A SEGUIR...El passat dijous dia 12 de novembre, vaig assistir a una xarrada realitzada per Fernando García Páez, un mestre del CEIP San Walabonso, localitzat en la població de Niebla, a la província de Huelva. En aquesta xarrada es va expossar el tema de les noves tecnologies aplicades a l'educació,i entretant es defensaren idees molt importants que els mestres devem prendre a l'hora d'exercir el nostre ofici.

Hem de tenir en compte que ara per ara, el món es troba digitalitzat, pel que els mestres com a preparadors i formadors de humans hem de lluitar i fer que els xiquets es troben a l'aula còmodes, i al mateix nivell del que li presenta el món que li envolta fora de l'escola, no com està ocorrent ara al principi del camí, que les TIC fora de l'escola ja estan integrades, i dins no(GIMENO 2007). Pel que la nostra feïna és formar-los en àmbits útils i actuals, com és aquest cas les noves tenologies.
Si estem conscienciats i realment tenim vocació en la nostra tasca, es a dir, si realment volem lluitar per la bona formació del nens, ens ha de donar el mateix els mitjans que facen falta per a acoseguir en cada época. En aquesta época, ha tocat com a mitjà, les noves tecnologies; i per tot allò mencionat, hem de aprendre i introduir-nos en aquest àmbit, per tal de no quedar-nos "passats de moda i inútils" (dient-lo exageradament), i per tal d'exercir el millor possible pla nostra tasca.
Com bé deia Fernando en la xarrada,allò important és "voler"; i si volem aconseguir alguna cosa, hem de lluitar per vener els obstacles, i he d'anar renovant-nos.

Hem de tenir en compte també, que no totes les coses i no tots els mitjans didàctics ens serveixen per a integrar les TIC a l'educació i per a desvolupar les competències digitals; però SÍ qualsevol persona pot aconseguir-ho si dispossa del mitjans.

Davant totes aquestes idees, el mestre Fernando, ens proposa que reflexionem i evaluem sobre el tema: què puc fer jo per evitar que les TIC supose un obstacle o un problem en l'educació? com puc véncer aço? compuc integrar-les?
"Jo sóc important en l'educació dels nens, puc arreglar aquesta situació i he de fer-ho per que de mi depenen moltes persones, de mi depén la seua formació i el seu procés educatiu, i no puc quedar-me amb els braços creuats, sense fer res...perquè sinó estaré fracassant en la meua feïna"

Cal que els mestres front aquesta situació després de reflexionar, ens introduim en les TIC, i modifiquem el que ens és accesible, el currículum, preparem materials amb les TIC,cal utilitzar-los a l'aula, per tal de motivar els alumnes i per tal que es troben el més equilibrat possible al món que els envolta fora de l'escola,i açò perquè els alumnes són consumidors i productors de continguts amb les TIC, perquè quan produeixen disfuten del seu treball,i així troben sentit del seu trball a l'aula. Amb aquesta afirmació que feia Fernando Gracia, ens feia veure que els protagonistes de l'educació són els alumnes, cosa no hem d'oblidar.
Cal a més, que treballem junts i ens ajudem com en el CEIP San Walabonso, mil caps pensen i aporten més que un sol, ajuden a obtenir millors resultats.

D'altra banda, recordem per últim, que les TIC són únicament un mitjà didàctic i que amb elles no es desenvolupen i formen els nens sense més les TIC. Aquestes han de anar unides amb la PEDAGOGIA, la base principal; menys que amb la tecnologia. No oblidem els objectius de l'educació. La tecnologia no ho és tot.
Per exemple en el CEIP San Walabonso, on treballa Fernando García Páez, altres mitjans d'aprenentage en l'educació, a part de les TIC, són: l'hort, la cooperativa empresària, jocs tradicionals, educació vial, experiments, manualitats...una activitat que em va agradar molt i em va pareixer molt didàctica i solidària va ser la de donar aliments a les famílies africanes i comunicar-se els nens d'allà i d'ací(com bé s'observa a la foto).

Si fem un bon ús de les TIC, conjuntament amb la pedagogia, i moltes altres activitats didàctiques, i col·laborem tots junts els resultats poden ser molt bons, només cal que posem el nostre granet d'arena.

dimecres, 11 de novembre de 2009

LA FLORA DE LA COMUNITAT VALENCIANADesprés d'estar moltes hores preparant-lo, per fi!...el vídeo esperat!! gràcies al qual hem aprés a montar vídeos amb seqüències diverses, música, veu... que ens serviran per a realitzar activitats didàctiques a l'aula: explicacions, aclaracions, activitats diverses...que contribuïran a un millor aprenentatge de l'alumnat, degut a la visualització en imatges dels coneixements teòrics vists a l'aula.
Els pasos que hem seguit per a montar-lo, són els següents: en primer lloc, ens pasejaren pels jardins de l'UJI i sel·leccionarem les plantes que apareixerien posteriorment al nostre vídeo. Una vegada elegides, vam buscar informació sobre aquestes i ens vam fer un guió de cadascuna de les plantes. A continuació, vam passar a la gravació de les plantes conjuntament amb les veus, però el problema va ser que algunes de les plantes que sel·lecionarem no estaven a l'UJI i per tant havíem de buscar fotos i gravar la veu amb mòbil, i així ho vam fer. I una vegada ho teníem tot, algunes plantes gravades amb la veu i altres amb fotos i veu gravada amb mòbil, ens vam trobar amb el problema de que al montar el vídeo seqüència per seqüència, després d'haver buscat també una cançó de fons en Jamendo; de que les dues gravacions de veu fetes amb el mòbil les reconeixia con ja una pista inserida al vídeo, cosa que no ens permetia posar en eixe tros de vídeo la cançó de fons.
D'aquesta manera, vam tenir que buscar solució,i vam decidir gravar les fotos al mateix temps que la veu amb la càmera, i així ho vam fer.
Posteriorment, vam montar ls seqüències del vídeo per ordre, i finalment, vam afegir la cançó de fons. I perfecte no van haver més problemes...després de quedar tres dies i no sé quantes hores...

dilluns, 2 de novembre de 2009

GOOGLE READER EN LES NOVES TECNOLOGIESUna nova eïna que estem provant a utilitzar en l'àmbit de les noves tecnologies, és GOOGLE READER. I de què tracta aquesta???
Doncs Google Reader és un servei oferit per Google que ens permet a cada persona individualment, obtenir una llista amb els blogs més interessants i importants per tú, i no sols això sinó que et permet accedir a ells directament, únicament cliquejant. A més, està en contínua actualització; cada canvi en algun dels blocs que hi ha a la teua llista, apareix automàticament.
Cal aclarir que per a tot açò, has de suscriure't als diversos blogs, per al que és necessari: Situar-te en l'apartat de CERCA, í ahí busques els blogs que t'interessen(pel nom d'amics, per un tema concret...)i així et van apareixent els blogs, als quals tens l'opció de suscriure't, copiant l'adreça en el requadre destinat a la subscripció.
Finalment i respecte a la meua opinió, considere que GOOGLE READER és una eina molt fàcil d'utilitzar, que ens permet estalviar temps(per exemple en la cerca de blogs, de notícies, d'articles públicats per gent que ens interssa...)i estar en contínua informació de les novetats dels diversos blogs.